طراحی کارخانجات مواد غذایی

طراحی کارخانجات مواد غذایی
طراحی کارخانجات مواد غذایی بر اساس ماهیت محصولات و طراحی فرآیندهای تولیدی و تجهیزات فرآوری می باشد. در این خصوص می بایست الزامات قانونی مانند ضوابط و آیین نامه های مراجع ذیصلاح از قبیل سازمان غذا و دارو، سازمان ملی استاندارد، سازمان دامپزشکی ، سازمان محیط زیست و … را مد نظر قرار داد. علاوه برآن ملاحظات بهره وری اقتصادی، دسترسی مناسب به منابع مورد نیاز و بازارهای فروش نیز از جمله عوامل تعیین کننده در احداث کارخانجات مواد غذایی می باشند.
طراحی کارخانجات مواد غذایی حیطه وسیعی شامل انتخاب زمین کارخانه، در نظر گرفتن قسمت های مختلف کارخانه، ترتیب قرار گرفتن بخش های مختلف کارخانه، زیربنای مناسب قسمت های تولید و فرآوری و انبارها، وضعیت چیدمان دستگاه های خط تولید، انتقال مواد، گردش مناسب و مطابق شرایط GMP ، خدمات کارکنان، سیستمهای جانبی کارخانه، ایمنی، ضایعات، سیستم تصفیه فاضلاب و … را در بر می گیرد.
با این اوصاف طراحی کارخانجات مواد غذایی بر اساس اصول صحیح و مهندسی شده را می توان از عوامل موفقیت و حیات اقتصادی واحدهای تولیدی در طی سالیان متمادی دانست. در این راستا موارد زیر را می بایست مد نظر قرار داد:
- محل احداث کارخانه بر اساس ملاحظات اقتصادی، بهداشتی، زیست محیطی، جغرافیایی و …
- ایجاد طرح و نقشه جانمایی مکانهای مورد نیاز از جمله سالنهای تولید، انبارها، آزمایشگاه، امکانات کارگری، فضای اداری و …
- انتخاب صحیح مصالح و مواد مورد استفاده در ساخت کارخانه
- انتخاب، خرید و نصب مناسب دستگاهها و تجهیزات خط تولید، تاسیسات پشتیبانی و تجهیزات آزمایشگاهی و …
- اخذ مجوزهای قانونی لازم جهت تولید محصولات
در خصوص آشنایی با الزامات قانونی طراحی کارخانجات مواد غذایی می توان از وبسایت سازمان غذا و دارو به آدرس www.fda.gov.ir ، حداقل ضوابط تاسیس و بهره برداری کارخانجات مواد غذایی و آشامیدنی را دانلود نمود. این ضوابط به دو صورت الزامات عمومی و کلی و الزامات تخصصی به تفکیک گروه محصولات تولیدی در دسترس هستند. همچنین از سایت سازمان ملی استاندارد به آدرس www.isiri.gov.ir نیز میتوان استاندارد ملی شماره 1836 و سری استانداردهای ملی شماره 13963 را در خصوص آیین کار بهداشتی و برنامه های پیش نیازی کارخانجات مواد غذایی دانلود نمود.
مراحل اداری تاسیس کارخانجات مواد غذایی از دریافت جواز تاسیس از وزارت صنایع و معادن یا جهاد کشاورزی و پروانه بهره برداری از وزارت صنعت، معدن و تجارت یا جهاد کشاورزی و ثبت نام تجاری حداقل یک برند در اداره ثبت علایم تجاری شروع می شود. سپس با دریافت پروانه تاسیس و بهره برداری از وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو ادامه می یابد که اخیرا این مرحله به صورت غیر حضوری در سامانه ttac تحت عنوان ثبت منبع انجام می شود. همچنین هر کارخانه مواد غذایی می بایست حداقل یک نفر کارشناس صنایع غذایی تایید صلاحیت شده در سامانه ttac را به کار گیرد و در نهایت با ارائه فرمولاسیون محصولات تولیدی به سازمان غذا و دارو و یا معاونتهای ناظر برای هرمحصول تولیدی پروانه بهداشتی ساخت اخذ نماید. در انتها چنانچه محصول تولیدی مشمول اخذ استاندارد اجباری باشد می بایست پروانه کاربرد علامت استاندارد را نیز از سازمان ملی استاندارد اخذ نمود.
https://www.instagram.com/kavoshgaran_radnam
https://www.linkedin.com/company/kavoshgaran-radnam
https://www.pinterest.com/kavoshgaranr
دیدگاهتان را بنویسید